Praten over je salaris wordt op de meeste momenten als een no-go gezien. Op vrijdagavond aan de bar of zondag bij je schoonouders aan tafel snijd je niet zo snel aan wat je verdient, laat staan wat je eigenlijk zou willen verdienen. Geen wonder dat het daarom voor de meeste kandidaten die ik spreek wat ongemakkelijk kan zijn wanneer hier tijdens een sollicitatiegesprek naar gevraagd wordt. Hier 4 tips om goed om te gaan met vragen over je salarisindicatie, zonder inhalig over te komen of juist te bescheiden te zijn.
Om te beginnen kan het soms aantrekkelijk lijken om vragen over je salaris te ontwijken of af te wimpelen, ondanks dat veel mensen liever de confrontatie over hun salarisindicatie uit te weg gaan adviseer ik om in het begin van je sollicitatieproces al uit te spreken wat je verwachtingen zijn. Mocht dit te ver uit elkaar liggen van wat jouw potentiële nieuwe werkgever in gedachte had, kom je daar liever meteen achter dan na meerdere gesprekken.
👉Wees redelijk
Het spreekwoord ‘aim for the moon, land among the stars ’ gaat hier zeker niet altijd op. Vaak spreek ik kandidaten die in eerste instantie een vrij hoge salarisindicatie noemen en daarna wat terugkrabbelen naar een marktconformer bedrag. Vaak wordt gedacht dat het vragen van een hoog bedrag een goede onderhandelingsstrategie is, om uiteindelijk op een lager bedrag te settelen. Helaas kan dit vaak bij werkgevers in het verkeerde keelgat schieten, of krijg je dat je niet meer wordt overwogen voor een functie die je aanspreekt en waar je voor een lager bedrag ook graag had willen starten.
👉Doe onderzoek
Wees er op voorbereid dat een vraag over je salarisindicatie vroeg in een sollicitatieproces of in een gesprek met een recruiter gevraagd kan worden. Deze vraag kan je verwachten, dus je kan van te voren goed wat onderzoek doen over wat een redelijk bedrag is om te vragen. Je kan hiervoor kijken op Glassdoor of Indeed naar salarisindicaties bij verschillende bedrijven voor jouw functie, een recruiter raadplegen wat redelijk is, of via LinkedIn of in de vacaturetekst kijken of er een salarisindicatie wordt gegeven. Zo zorg je dat je goed onderbouwd en met zekerheid een bepaalde indicatie kunt geven.
👉Geef een salarisrange
Wanneer er gevraagd wordt om een salarisindicatie, geef dan eerder een range dan een specifiek bedrag. Hiermee laat je zien dat je flexibel bent en houd je ook ruimte voor onderhandelingen. Mocht de rol toch een stuk zwaarder uitvallen dan je in eerste instantie had gehad na de gesprekken die je hebt gevoerd, kun je daarna je indicatie nog wat omhoog bijstellen.
👉Vermijd het onderwerp niet
Vaak zie ik wanneer er om een specifiek bedrag wordt gevraagd in bijvoorbeeld een sollicitatieformulier dat kandidaten ‘onderhandelbaar’ of ‘marktconform’ invullen. Dit kan misschien als beleefd of flexibel bedoeld zijn, maar het komt op hiring manager en HR vaker ontwijkend en soms zelfs ietwat irritant over. Ook in dit soort antwoorden wordt gepeild hoe goed je confrontaties aandurft te gaan en hoe duidelijk je communiceert.
👉Hoe breng je het?
Tot slot een concreet voorbeeld hoe je vragen over je salarisindicatie kunt beantwoorden waarmee je goed onderbouwd, redelijk en flexibel overkomt zonder dat je settelt voor een (te) laag aanbod.
“Uiteraard is salaris voor mij niet het belangrijkste in mijn zoektocht naar een nieuwe functie en ben ik meer geïnteresseerd in de inhoud van de rol en het totaal plaatje. Gezien mijn relevante ervaring in x, y en z, het onderzoek wat ik heb gedaan naar een passende salarisindicatie en de informatie die ik nu heb over de functie en de verantwoordelijkheden denk ik dat de range X – X redelijk is voor deze functie. Hoe zien jullie dit?”
En wil jij jezelf beter voorkopen bekijk dan ook direct onze tips voor je ‘CV als visitekaartje’, klik hier.